2012. február 26., vasárnap

Habos-citromos pite



Néha az első randi nem sikerül jól. Hogy túltegyem magam a lúdlábtortával való első találkozáson, egy régi jó barátomhoz, a habos-citromos pitéhez fordultam némi vígaszért. HCP-vel való viszonyom sem volt ugyan felhőtlen, de mostanra túlvagyunk néhány félszeg randin, és minden alkalmi együttlét kellemesen alakul.

A multifunkciós édes pitealap:

10 dkg vaj
18 dkg liszt
1,5 evőkanál cukor
2-3 evőkanál jeges víz
fél csipet só

Omlós tésztát készítünk, tehát minden hozzávaló legyen jól behűtve. Ha nincsen kedvünk, vagy izomzatunk villával vagy reszelővel elvegyíteni a vajat a liszttel, a vajat vágjuk apró kockákra, 10 percre tegyük mélyhűtőbe, majd a liszttel és cukorral vágjuk bele a robotgépbe, és minimális idő alatt addig vágassuk a géppel, míg nagyobb morzsákká nem áll össze. Öntsük hozzá a vizet, még kétszer moccantsunk rajta, majd a tenyerünk melegének és nedvességének segítségével (gy.k.: ha izzad a tenyered, kevesebb vizet tegyél a tésztához, ez van) tapasszunk egy gombócot. Csomagoljuk folpackba, tegyünk be a hűtőbe egy jó félórára. Fontos, hogy minden lépést gyorsan végezzünk: ha túl sokat mozgattuk a lisztet, morzsalékos lesz a tészta, ha túl sokat melengettünk a kezünkkel, ragadni fog.
Miután sikerült eltötyörögni félórát, lisztezett deszkán nyújtsuk ki, majd simítsuk bele a kedvenc kerek pitesütőnkbe. Ha olyan formád van, aminek nincs vízszintes pereme, ügyelj rá, hogy a függőleges fal megfelelő vastagságú legyen (akár egy picit vastagabb is lehet, mint a forma alján lévő réteg), a biztonság kedvéért egy villa ágaival nyomkorászd körbe a tetejét. A tésztát üresen fogjuk elősütni, és nagyon lelombozó tud lenni, ha a pite oldalfalai visszahajlanak. Raccsolva sütők kerámiagyöngyökkel, jómagam kavicsokkal szórja meg a tésztára hajtott sütőpapírt, majd 175 fokos légkeveréses sütőben 15-20 perc alatt süssük át. Ha a sütés végén sápatag, vedd le a nehezéket, és adj még neki 5 percet csupaszon.
Ha elkészült, hűtsd ki teljesen. Ha még melegen öntöd rá a tölteléket, átnedvesedik a tészta.

Citromkrém:

20 dkg cukor
2 evőkanál liszt
3 evőkanál keményítő
3 dl víz
2 citrom héja és leve (ha facsarót használsz, ne mosd el rögtön, a tálka alján maradt pár csepp pont jó lesz a habhoz)
4 tojás sárgája (a fehérjére később, a habhoz lesz szükség)
fél csipet só
1 vaníliáscukor, vagy 1 teáskanál kivonat
3 dkg vaj

A cukrot a keményítővel, a liszttel és a sóval keverjük el, így biztosíthatjuk, hogy a citromlé és víz csomómentesen keveredjen el. Folyamatos keverés közben egy lábasban forrósítsuk fel, majd 1-2 evőkanálnyit öntsünk hozzá a külön tálkában felkevert tojássárgájához (raccsolva főzők kedvéért: temperáljuk). A tojássárgás keveréket folyamatos keverés mellett öntsük vissza a lábasba, majd további folyamatos keverés közben addig sűrítsük, míg meg nem jelenik az első forrásbuborék. Az a mélyről jövő blub-placcs. Húzzuk le a tűzhelyről, mert ennél sűrűbb már úgysem lesz. Keverjük hozzá a vaníliát és a vajat. Borítsunk rá egy darab folpackot úgy, hogy az közvetlenül érje a krémet, így megakadályozhatjuk, hogy hűlés közben kibőrösödjön. Vagy bebőrösödjön. Azt a gusztustalan, gumiszerű réteget, na.
Ezt is hűtsük ki. Kitaláltad, azért szeretem ezt a sütit, mert nem kíván egész embert, az elkészítés közben lehet mosogatni, teregetni, takarítani, bármit.

Hab:

4 tojás fehérje
8 dkg cukor
2-3 csepp citromlé

A szobahőmérsékletű fehérjét kezdd el verni, 3-4 részletben szórd hozzá a cukrot, és úgy nagyjából félkeménységnél a citromlevet. A citromlé egyrészt azért jó, mert a sav stabilizálja a hab szerkezetét, tehát kisebb a veszélye annak, hogy összetöröd, másrészt fényes lesz tőle a hab. Igazából bármilyen savas közeg ezt a hatást váltja ki, de pár csepp citromleved most biztosan van kéznél. A habot addig verd, amíg már nem mozdul. Kicsit, mint egy kocsmai verekedésnél.

Melegítsd elő a sütőt 175 fokra légkeverésen. A kihűlt tésztában egyengesd el a citromkrémet, a tetejére a felvert habot aprólékosan, habzsákból, csillagozva is tehetnéd, de én ennél a lépésnél már egyrészt nem vágyom újabb mosogatnivalóra, másrészt félek, hogy összetörik a hab, így általában csak rápúpozom a krém tetejére, és egy késpengével "hadzsime" kiáltásokat hallatva felborzolom a kedélyeket. Raccsolva: hrhusztikus külalakot éhrhetünk így el.

10 percig süsd, majd előbb szobahőmérsékleten, majd hűtőben alaposan hűtsd ki (közben menj el moziba).

A HCP tehát egész napos program, de bőven megéri: a citromkrém szinte maróan savanyú, a hab krémes, de egy picit roppan egy elfeledett cukorszemcse, végül a tészta omlik el a szájpadlásunkon, és földeli az élményt. Most megyek, vágok még egy szeletet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...