2012. március 3., szombat

Bakonyi paprikás csirke sós túrógombóccal




Ritkán főzök csak azért, hogy étel kerüljön az asztalra. Legtöbbször napokig gondolkodom, hogy mit főzzek: milyen alapanyagokból, milyen metódussal, van-e kedvem új hozzávalókat, új technikát kipróbálni, vagy vegyek-e elő egy régi bevált receptet. Az eheti bakonyi paprikás csirke túrógombóccal menühöz az ötlet onnan jött, hogy napok óta Gordon Ramsay főzős műsorát nézem, és nagyon megtetszett az a lelkesedés, ahogyan a helyi hozzávalókkal, helyi, klasszikus angol receptekkel játszik. Mindemellett egy pöcs, de ha nem lenne, valószínűleg nem is néznénk annyit.
Tehát akkor főzzünk helyit, főzzünk magyart - főzzünk túróval. A túró a magyar konyha ékköve, a sós túrógombóc pedig olajozott jeges lejtőn, hátszélben is maga mögé utasítja a nokedlit. De mit körítsen a túrógombóc? Gombás tejfölös csirkepaprikást, azt hát!
Nagyjából minden hozzávaló megvolt otthon, csak csirkecombért, meg gombáért kellett leszaladni a boltba, ráadásul, mivel kis háztartásunk egyik tagjának újra meggyűlt a baja a Mekdöncis Nemezissel (Malaszttal Teljes tudja, hogy kire gondolok), előkerült egy üveg búfelejtőnek szánt szekszárdi rozé is.

Hozzávalók a paprikáshoz:

3 egész csirkecomb
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
1 dl rozé (vagy egyéb búfelejtő bor)
1 paradicsom (kiskerti, nyár végén fagyasztottam le egy pár darabot kifejezetten pörköltízesítés végett)
1 zöldpaprika (ez nem volt eltéve, ki is kellett pengetnem ötven jó magyar forintot érte)
só, bors
25 dkg csiperkegomba
2 teáskanál fűszerpaprika
egy csipet kömény (még mielőtt a hajadat tépnéd, hogy a te anyukád nem így csinálja, szólok, hogy az enyém sem, viszont remekül harmonizál a pirospaprikával, érdemes kipróbálni - mármint a kömény, nem az anyám)
1 teáskanál liszt
1 dl tejföl

Nagyon finomra vágott hagymát sötét üvegesre párolunk a zsiradékon, hozzáadjuk a fokhagymát, pár pillanatig forgatjuk. Lehúzzuk a serpenyőt a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát és a köményt. Elkeverjük, visszatoljuk a tűzre, majd rátesszük a félbevágott, sózott-borsozott csirkecombokat. Körbepirítjuk a húst, felöntjük a borral, hozzátesszük a paprikát, paradicsomot. A felaprított gombát rászórjuk, megszórjuk sóval, borssal, a csipet köménnyel, és közepesen erős lángon készre főzzük. A húsdarabokat tányérra szedjük, és a tejföllel elkevert lisztet a léhez öntjük. Én eddigre már meglehetősen éhes voltam, és nem kevertem el jól a lisztet, ezért csomós lett, a fene egye. Egyet rottyantunk rajta, visszatesszük a húsdarabokat, és elzárjuk.
Csak szólok, hogy az a kevés rozé és a nedvesség, amit a gomba kiizzad magából szükségtelenné teszi, hogy vizet is adjunk a paprikáshoz, de ha nagyon sűrűnek tűnik a főzés végére, hát öntsd fel.

Miközben a paprikás fő, elkészítjük a sós túrógombócot.

Hozzávalók:

50 dkg túró
2 dl tejföl
2 ek rétesliszt
2 (3) ek zsemlemorzsa
1 teáskanál kapor

fehérbors

A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a tejfölt, fűszerezzük, Hozzáadjuk a réteslisztet és a zsemlemorzsát. Ha túl lágy, zsemlemorzsával, ha túl kemény, tejföllel javítunk az állagán. 2-3 cm átmérőjű gombócokat formálunk, majd folpackkal letakarjuk, és dolgunk után nézünk (kábé 20 perc, tehát amíg a csirke megfő).
Sós, forrásban lévő vízbe egyszerre 8-10 darabot teszünk. Időnként megrázogatjuk a fazekat, hogy a víz fenekére süllyedt gombócok ne ragadjanak össze. Mondhatnám, hogy 1-2 perc fövés kell a gombócnak, de nagyon jól nevelt - amint elkészül, felszáll a víz színére.
Csak az a dolgunk, hogy szűrőkanállal kiszedegessük egy tányérra, mellétegyünk egy darab csirkét, bőven megöntözzük a gombás szafttal, és fogyasszuk jó étvággyal.

Igen jó étel, helyi ízekre kíváncsi külföldi ismerőseinket el tudjuk vele bűvölni könnyen. Ha meg nem, itassuk le őket szekszárdi borral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...