2012. március 21., szerda

Flapret



Hogy mi az a flapret? Miért ez a címe a blognak? Hát azért, mert minden megvan benne, amiért érdemes főzni: finom, egyszerű, és teljes egészében maradékanyagokból készül. Ideális arra, hogy a karácsonyi sütis ámokfutás legvégén, amikor már elborít a sok maradék tojásfehérje, már elfogyott a csokoládé, még akad három maroknyi dió, meg még épp annyi lélekjelenléted, hogy befogj két-három szabadon kószáló kiskorút, elkészítsd ezt a süteményt. A recept állítólag ónémet, a gugli nem mond semmi okosat ebben a témában, valószínűleg sosem tudjuk meg. Még abból az időből származik, amikor jóanyám ön-, és közveszélyes versenybe kezdett egy családi barátunkkal, hogy ki készít többféle sütit karácsonyra. A rekord 17 volt - képzelheted, hogy örültünk.

175 fok légkeverésen 15 perc

Hozzávalók a habcsókokhoz:

4 tojás fehérje
14 dkg darált dió
5 simított evőkanál zsemlemorzsa
21 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 cs vaníliáscukor

A száraz hozzávalókat összekeverjük. Már csak 4 evőkanálnyi morzsa lapult a doboz alján, úgyhogy a dió mellé 3 db édes kekszet is dobtam, úgy daráltam össze, egy kicsit csökkentve a cukor mennyiségét. A tojásfehérjét cukor nélkül, néhány csepp citromlével nagyon kemény habbá verjük, majd 3 részletben beleforgatjuk a cukros-diós-morzsás keveréket. Két kiskanál, vagy habzsák segítségével puttyogtass nagyjából két centi átmérőjű halmokat. A tészta hajlamos ragadni még szilikonos sütőpapíron is, így ha sütőpapír nélkül játszol, vajjal (zsírral) kend ki alaposan a tepsit, majd alaposan szórd meg zsemlemorzsával. 175 fokra előmelegített sütőben légkeverésen süsd ki. Miután kivetted a sütőből, hagyd teljesen kihűlni.

Hozzávalók a csokikrémhez:

5 dkg puha vaj
5 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 evőkanál kakaópor

A hozzávalókat alaposan keverd el. Ennyi. Ha nem akarsz tojássárgáját feláldozni, 1:10-es ganache-sal csinálj vajas krémet, azaz: 1 dl forrásig hevített habtejszínt önts 10 dkg darabokra tört keserűcsokira, két perc állás után kezd el lassú mozdulatokkal keverni, míg fényes, krémes, egynemű lesz. Hűtsd ki, eközben majdnem teljesen szilárddá merevedik. Kézi mixerrel habosítsd fel, majd dolgozd össze 5 dkg vajjal. Vagy bármilyen más kakaós/csokis krémmel jó, én hozzálöttyintettem még egy nyelet diólikőrt is, érdemes volt!

A korábban befogott szabadon kószáló kiskorúak segítségével 2-2 habcsókot ragassz össze a csokikrémmel. Ha ezt a megoldást választod, a csokikrémből érdemes dupla adagot csinálni. Száraz hűvös helyen a flapret állítólag sokáig eláll, a gyakorlatban sosem élt túl három napnál többet - ahogy a neve, úgy az eltarthatósága körül is sok a rejtély. Egyszer például egy háromórás autóút végére tűnt el az összes nyomtalanul, ki érti ezt?

Ápdét: Úgy tűnik, az tényleg helytálló információ, hogy a recept német, de a sütemény eredeti neve meglepően franciás: Flaperette. Legalább tudunk raccsolni megint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...