2012. május 6., vasárnap

Triplacsokis kuglóf


Elkezdődtek a munkás hétköznapok, aminek egyrészt örülünk, mert végre van lehetőség úgy megmérettetni magunkat, hogy még meg is fizetnek érte, másrészt meg sajnos nem marad idő főzni. Eljött a hétvége, és annyira viszketett a tenyerem, hogy végre, végre fakanalat ragadhassak, hogy arra vetemedtem, hogy csokis sütit süssek. Az eddig közzétett tucatnyi citromos receptnek elégnek kellett lennie ahhoz, hogy mindenki levonja a megfelelő következtetést (és illő módon biztos most jókora követ is ragad, vagy alkuszik két hegyesre, két laposra, egy csomag kavicsra, meg tíz sékelért egy jó minőségű állszakállra), hogy én annyira igazából nem szeretem a csokoládét. Ha választani lehet, inkább a fehércsokit eszem, azzal sütök, de most annyi időre távol maradtam a konyhától, hogy azt mondtam, üsse kő! (de vicces, megint egy köves poén), ha már egyszer csokis sütire vállalkozom, legyen triplacsokis, biztos, ami tuti. A tészta voltaképpen a citromos-fehércsokis kuglóf csokizált változata, a triplaság meg a kakaópor, keserűcsokoládé és fehércsoki máz egy helyen.

Légkeveréses 175 fokon 50-55 perc

Hozzávalók:

30 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
1 csomag vaníliáscukor, vagy 1 teáskanál kivonat
2 evőkanál kakaópor (vagy lehet több is, nekem ennyi maradt pont a zacskó alján)
30 dkg cukor
20 dkg szobahőmérsékletű vaj
3 tojás
20 dkg olvasztott keserűcsokoládé (semmi überszázalékos, jó minőségű 50-es főzőcsokoládé pont jó)
3 dl író (3 dl tej + 2 evőkanál 10%-os ételecet)

A mázhoz:
10 dkg fehércsoki
1 ek olaj

Szárazak egybe, a nedvesek is a szokásos sorrendben: puha vaj a cukor kétharmadával és a tojásokkal felváltva habosra kever, hozzá a felolvasztott, szobahőmérsékletűre visszahűtött keserűcsoki. Szárazakat vajas keverékkel felváltva az íróval alaposan elkeverjük (bővebben az egészről a citromos-fehércsokis kuglófnál olvashatsz)

Előmelegített sütőben tűpróbáig süsd, pár perc állás után óvatosan szabadítsd ki a formából egy tányérra. Ha már majdnem teljesen kihűlt, olvaszd fel vízfürdőn (vagy egye fene, mikróban) a fehércsokit, keverd hozzá az olajat, és csurgasd végig a kuglóf tetején. Az osztásnál igyekezz a kést magadnál tartani, egyes fivérek képesek sajátos módon értelmezni a "vágok még egy szeletet" felkiáltást, és ha nem vigyázol, a triplacsokis kuglóf pillanatok alatt elpárolog.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...