2012. augusztus 6., hétfő

Narancsos-pisztáciás szelet


Most már biztos, hogy piszok dolog kánikulában főzni, pláne sütni, de aztán mégis akad egy-két recept, ami miatt mégis érdemes. A Foodwishes régóta kedvencem, minden recepthez mellékel Youtube-os tanvideót a magát (egyáltalán nem) szerényen csak Chef Johnnak becéző (hangja alapján nagydarab, mosolygós, kopaszodó, bajuszos) amerikai bácsi. Következzék most tőle egy recept. Az ő elgondolása alapján ez a narancsos-pisztáciás szelet a brownie-val rokon (ezért is hívja a színe miatt "greenie"-nek), nekem viszont a meleg, a kissé túladagolt sütőpor, meg amiatt, hogy túlkavartam a tojást az olvasztott vajjal, könnyebbre, viszont morzsalékosabbra sikeredett. De az íze így is különlegesen finom. Azt hiszem, felkerül a karácsonyi sütik listájára, de akármilyen időben, kávé, vagy jó bergamottos fekete tea mellé feledhetetlen élményt nyújt.

Légkeveréses 175 fokos sütőben 20-25 perc

Hozzávalók 24*24 cm-es sütőtálhoz (nekem ilyen nincs, úgyhogy standard 24*35 cm-s formához simán megdupláztam a receptet)

A nedves hozzávalók:
10 dkg olvasztott vaj
3 nagyobb narancs héja (kábé 2 evőkanálnyi a tésztához, 1 evőkanálnyi a mázhoz)
10 dkg kristálycukor
2 tojás
1 evőkanál narancslé
1 evőkanál tej
1/4 evőkanál vaníliakivonat, vagy egy tasak vaníliáscukor

A száraz hozzávalók
25 dkg hántolt, pörkölt, sózatlan pisztácia féldurvára őrölve (érdemes a tanvideót megnézni, hogy mennyire kell  aprítani, a lényeg, hogy nem kell túlságosan finomra, de azért... ha ez alapján nem érted, akkor jobb, ha a fenti linkre klikkelsz)
1/2-1 teáskanál só
1/2 teáskanál sütőpor
8 dkg liszt
10 dkg aprított keserűcsokoládé

A mázhoz:
1-2 teáskanál narancslé
1 evőkanál narancshéj
Annyi porcukor, hogy lassacskán folyó masszát kapjunk

A nedves és száraz hozzávalókat külön-külön összekeverjük (nem is kell túlzásba vinni), majd mindkettőt egybe. A csokidarabokat a legvégén adjuk hozzá. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. A sütőtálban hagyjuk kihűlni, majd a mázzal bekenjük, és hagyjuk teljesen megszáradni. A gyerekek körében érdekes módon nem aratott akkora sikert, hálistennek így több maradt nekünk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...