2012. szeptember 23., vasárnap

Répatorta és répatortácska



Azt az egy dolgot felejtettem el a Sacher tortás történettel kapcsolatban, hogy miután nem találtam meg a nővéremnek a likőrös osztrák torta receptjét, megegyeztünk egy répatortában. Sajnos a tortáról egyetlen kép készült (amin még egyben van), mert olyan viharos gyorsasággal fogyott el, hogy mire udvari fényképészünk (nagyobbik öcsém) elfogyasztotta a maga adagját, és előkapta a négydimenziós gépét, a tortának már csak hűlt helye maradt. De semmi gond, úgyis van ennek a répatortának egy cupcake változata, így következzék a recept mindkettőhöz.
Elöljáróban a cupcake-ről annyit, hogy a közhiedelemmel ellentétben ez nem "bögrés süti", nem is muffin, hanem apró tortácska. A muffinhoz képest az alapvető különbségek: a tésztája sokkal könnyebb (a muffin erőtartalékolásra jó, azt a funkciót tölti be, mint nálunk az útravaló pogácsa), és nem púpos, inkább lapos, mégpedig azért, hogy a kötelező tortakrém szépen elférjen a tetején (a muffinon nem jellemző a krém, legfeljebb a máz). Tehát a cupcake nem más, mint egy háromfalatos tortaszelet.

Répatortácska (Répás cupcake)

175 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 20-25 perc

Hozzávalók:
18 dkg liszt
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
1 teáskanál fahéj (ízlés szerint szerecsedió, gyömbér, szegfűbors is mehet mellé)
5 dkg durvára őrölt dióféle (dió, mandula, mogyoró, én speciel pekándióval játszottam, és félretettem 1-2 evőkanálnyit díszítéshez)
2 tojás (szobahőmérsékleten)
14 dkg cukor (én 2 rész barnacukor, 1 rész kristálycukorral csinálom)
1,5 dl étolaj
1 csomag vaníliáscukor, vagy teáskanálnyi kivonat
22 dkg finomra reszelt répa
1,5 dl almapüré (egy közepes méretű alma nagyon finomra reszelve - ugyanennyi pürésített ananásszal is lehet, vagy akár el is maradhat - ezesetben a sütési idő 3-4 perccel megrövidül)

A krémhez:
25 dkg porcukor
5 dkg vaj
10-15 dkg mascarpone sajt, vagy egy doboz Philadelphia
vanília, citromlé ízlés szerint, esetleg mandulalikőr, narancsaroma, bármi

A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, sóval, a fűszerekkel és a dióval. A tojásokat a cukorral habosra verjük. Vékony sugárban hozzáadjuk az olajat, azzal még 1-2 percig tovább verjük. Hozzákeverjük a reszelt répát, az almapürét, végül a lisztes keveréket. A kapszlival kibélelt muffintálca mélyedéseibe egyenletesen eloszlatjuk a tésztát (2/3 magasságig - nekem így 16 darab lett, tehát két tálcára fért csak rá), és kisütjük. Az olaj, a répa és az almapüré miatt nagyon finom, nedves marad a tésztája, két-három nap alatt sem szárad ki. Ezt nem azért mondom, mert ne fogyna el, hanem azért, mert a tűpróba nem fog működni, inkább ujjbeggyel próbáljuk, hogy kisült-e. Nem tudom leírni pontosan, hogy milyen hangot kell hallanunk, de 30 percnél tovább ne süssük.

Ha megsült, hagyjuk teljesen kihűlni. A krémhez a vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a mascarponét, vagy krémsajtot, ízesítjük, és kész. Ha túl lágy, cukorral, és/vagy krémsajttal erősíthetjük, ha túl kemény, pár csepp tejjel javíthatunk az állagán. Kiskanállal, vagy habzsákkal díszítsük fel a tortácskákat, ha maradt még egy kis őrölt dió, szórjuk a tetejére.

Répatorta

2 darab, 22 centi átmérőjű sütőformához
175 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 30-35 perc

Hozzávalók:

10 dkg pirított, durvára őrölt dióféle (szerintem a pekán a tuti)
26 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1,5 teáskanál sütőpor
2 teáskanál fahéj (vagy a fele ízlés szerint szerecsedió, gyömbér, szegfűbors)
4 tojás
30 dkg cukor (fele, kétharmada lehet barna akár)
2,5 dl olaj
2 csomag vaníliáscukor, vagy 2 teáskanálnyi kivonat
35 dkg reszelt répa
2-2,5 dl almapüré, vagy ananászpüré - teljesen opcionális: ha teszünk bele, 5 perccel tovább süssük

Az elkészítése teljesen megegyezik a cupcake-ével, két dologra ügyeljünk: A sütőformákat alaposan vajazzuk-lisztezzük ki, az aljukra tegyünk akár sütőpapírt is. A legszebb akkor lesz a tészta, ha a tojásokat a cukorral addig verjük, amíg a cukor teljesen fel nem olvadt, és a keverék szinte teljesen ki nem fehéredett.
Teljesen hűtsd ki a kisült tortalapokat, majd vagy simán a kettő közé, meg a tetejére tegyél krémet, vagy akár ketté is vághatod mindkettőt, és akkor négyszintes tortát építhetsz magadnak. Vagy a nővérednek. Így is, úgy is el fog fogyni.

Tortakrémnek azt találtam ki, hogy fél kiló mascarponét két tábla olvasztott fehércsokival meg porcukorral keverek össze, hozzáforgatok két deci habtejszínt, és mindenki örül. Valószínűleg már kissé öregecske volt a mascarpone, mert ahogy hozzáöntöttem a szobahőmérsékletűre visszahűtött olvasztott csokit, kicsapta a mascarponét, és az hagyján, hogy kitúrósodott, engedett vagy két deci levet is. A felvert tejszín hozzáforgatása sem segített rajta. Ha veled neadjisten előfordulna ilyesmi, ne csüggedj, vegyél elő 10 dkg szobahőmérsékletű vajat és keverd habosra 25 dkg porcukorral. Csepegtesd le a mascarponés rémséget, és keverd hozzá a cukros vajhoz. Ízesítsd egy kis citromlével, vagy narancsaromával. Gyönyörű krémed lesz, de tényleg: nagyon szépen fed, még díszíteni is lehet vele - nekem legalábbis nagyon bejött.



2 megjegyzés:

  1. Két napja csináltam és olyan finom és szaftos és aza krém!!!!:) Nagyon jó recept én most a muffinosat csináltam,de nagyon szemezeka a tortással ! Érdemes megsütni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ízlett, majd mesélj, hogy hogy sikerült a torta! Annyi praktikus tanács kimaradt fentről, hogy érdemes a felvágott tortalapokat jó félórára mélyhűtőbe tenni, így a krémet amikor rákened, nem fog morzsálódni annyira :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...